Naturhuset Skovlykke

... en integreret institution under Røde Kors - vuggestue og børnehave

Kostpolitik

Mad- og måltidspolitik i Naturhuset Skovlykke

Hvorfor en mad- og måltidspolitik

I Naturhuset Skovlykke har personale og forældrebestyrelsen sammen formuleret børnehavens mad- og måltidspolitik. Vi ønsker at sætte positiv fokus på børnenes mad. Det skal være en naturlig del af hverdagen at få en kost, som sætter fokus på sundheden. Målet er at give børnene en sund og varieret kost. Sund mad er vigtig for det enkelte barns trivsel, udvikling og indlæring – og gode kostvaner skal grundlægges i barndommen.

Mad er energi og sociale sammenhænge

Madens primære funktion er selvfølgelig at stille sulten og give børnene energi. Derudover tillægger vi maden stor betydning i sociale sammenhænge. I Naturhuset Skovlykke gør vi måltidet til en god samlingsstund.

Gode vaner omkring måltidet – de voksnes ansvar

Vi bruger måltidet til at lære gode vaner og social adfærd, f. eks at hjælpe hinanden med at åbne madkassen, og at sidde stille og roligt og snakke sammen. Børnene skal også blive siddende til de fleste er færdige med at spise, og ingen børn får lov at sluge maden, så de kan komme hurtigt i gang med at lege. Det er de voksne, der sætter rammerne omkring måltidet. Målet er en rolig og hyggelig stemning, hvor alle får spist det de kan. Vi tvinger ikke børnene til at spise op, men opfordrer dem til at spise en mad færdig. Resten returneres, så forældrene kan se, hvad børnene har spist den pågældende dag.

Måltider

I Naturhuset Skovlykke serveres der morgenmad indtil kl. 7.30. Den består af havregryn, havrefras, rugbrød, fuldkornsknækbrød, ost, rigtig smør, frugt og tørret frugt. Vi forventer, at de børn der spiser morgenmaden hjemmefra får et sundt og nærende måltid. Herefter er der fri adgang til madpakkerne til kl. 9.30. Frokosten nydes i eller omkring børnehaven eller ude i skoven kl. 11. Her spises de medbragte madpakker og Naturhuset Skovlykke serverer minimælk, kærnemælk og vand til. Kl. 13.30-14.00 serveres der groft brød samt frugt, grønt og vand. Hvis børnene er sultne herefter findes madpakkerne frem, og dagen igennem er der altid mulighed for at slukke tørsten med vand.

Maddage

1 gang om måneden laver vi maden gruppevis. Her laver vi enten varme eller kolde sunde retter, hvor der bl.a. tages hensyn til eventuelle fødevareallergier. Børnene inddrages i alle faser, lige fra skrælning af kartofler til borddækning og optænding af bål ved bålmad.

Samarbejde om madpakkens indhold

Vi forventer, at forældrene giver deres børn en sund og nærende madpakke med hver dag. Frokosten skal fylde energidepoterne op med langsomme kalorier/kulhydrater, som skal virke hele eftermiddagen. Ingen børn kan leve sundt og godt af sukkerholdige produkter. Derfor forventer vi, at der ikke medbringes sukkerholdig ”dessert”, som f. eks små yoghurt, mælkesnitter eller småkager. Læg hellere lidt lækker frugt, rå grøntsager eller nødder/mandler, græskar- og solsikkekerner i madkassen. Vær opmærksom på:

  • at klapsammen rugbrød mætter
  • at hvidt brød ikke mætter, børnene føler sig hurtigt sultne igen og måske utilpasse
  • at børnene bedst kan holde styr på maden når den er pakket ind enkeltvis i film eller madpakkepapir, dette fordi gammeldags pergamentpapir eller pvc-fri plast er den mest miljøvenlige indpakning. Sølvpapir indeholder aluminium (tungmetal), som er meget miljø- og sundhedsbelastende.Desuden er det godt og smart for barnet at det kan se hvad den enkelte lille pakken indeholder, frem for at de skal pakke alle madderne op, for at se indholdet..
  • at det højtbelagte smørrebrød ikke dur, når vi er ude.

Vedlagt følger brochuren ”Gi’ madpakken en hånd” til inspiration. Se evt. også www.altomkost.dk for flere informationer.

Fødselsdage

Naturhuset Skovlykke er ”slikfrit” område, men en kagemand pyntet med lidt slik er OK. Det betyder at børnene ikke må medbringe slik, sodavand og lignende. Vi oplever, at forældrene er gode til at servere sunde ting som gulerodsstave, agurkeskiver, små rugbrødsmadder, hjemmelavet pizza, frikadeller, boller, frugt og andet godt.

Personale

Personalegruppen ser sig selv som rollemodeller, i forbindelse med mad- og måltidspolitikken. For at integrere det i dagligdagen, står der altid frisk frugt og grønt i personalerummet. Ligesom der står koldt frisk vand klar. Ved bestyrelses- og personalemøder vil der også være mulighed for at vælge frisk frugt og grønt og frisk vand.

Arrangementer

  • forældrekaffe
  • bedsteforældredag
  • julefest
  • julefrokost m. børn
  • fastelavn
  • sommerfest
  • afslutningsfest for de store

Ved forældrekaffe serveres der hjemmebag, gerne boller/grovboller eller kage. Kaffe/the til de voksne og vand til børnene. Ved bedsteforældredag serveres der hjemmebagt brød med ost og pålæg, og der spises medbragt madpakker. Ved de andre festdage er der ingen restriktioner, da der stadig skal være forskel på hverdag og fest.

Download Naturhuset Skovlykke's mad og måltidspolitik

^ Til toppen